„Z miłości do smaku” – Carrefour wydał książkę kucharską

„Z miłości do smaku” – Carrefour wydał książkę kucharską

  • 03.02.2017
  • O nas

Ponad 100 znamienitych gości ze świata kuchni, nauki, sportu i biznesu wzięło udział w spotkaniu promującym książkę pt. „Z miłości do smaku”, wydaną przez Carrefour Polska. Wydarzenie odbyło się 2 lutego w centrum szkoleniowo-konferencyjnym „Smak Kariery” w Warszawie. Publikacja powstała we współpracy z Instytutem Francuskim, Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego oraz Grupą Orbis.

„Z miłości do smaku” to dwujęzyczna książka kucharsko-lifestylowa, w której na ponad 200 stronach zaprezentowano inspirujące przepisy na ponad 50 smacznych i zdrowych potraw nowoczesnej kuchni polsko-francuskiej. Element kulinarny książki został wzbogacony o ciekawostki związane z kulturą polską i francuską, w tym sztuką stołu, językiem czy wspólnym ucztowaniem, a także o rozmowy na temat zdrowego stylu życia przeprowadzone z autorytetami świata nauki, sportu i biznesu.

Spotkanie promujące książkę było okazją do dyskusji nie tylko o podobieństwach i różnicach kuchni polskiej i francuskiej, lecz także o zdrowym stylu życia oraz sposobach na dobre samopoczucie.

Wydarzenie uświetnił swoją przemową Ambasador Francji w Polsce, Pierre Lévy, a następnie rozpoczęła się dyskusja, którą poprowadziła znana prezenterka telewizyjna, Agata Konarska. Wzięli w niej udział goście specjalni wydarzenia - Pierre Gagnaire, szef kuchni nagrodzony aż 3 prestiżowymi gwiazdkami Michelin, David Gaboriaud, ambasador marki „Jakość z Natury”, Stanislas Pierret, Dyrektor Instytut Francuskiego i Radca Kulturalny ds. Współpracy Ambasady Francji, a także Guillaume de Colonges, Prezes Carrefour Polska, który zaprezentował zebranym gościom ideę projektu.

W spotkaniu uczestniczyło również wiele osób, które przyczyniły się do powstania książki. Obecni byli m.in. Czesław Lang, wybitny polski kolarz i organizator wyścigu Tour de Pologne, Stephane Antiga, były trener reprezentacji polski siatkarzy i dyrektor generalny projektu French Touch czy Maciej Majewski oraz Paweł Anders, szefowie kuchni znanych restauracji należących do Grupy Orbis. Wydarzenie zakończył wyjątkowy pokaz livecooking w wykonaniu autorów dań z książki Carrefour - Davida Gaboriaud oraz Joanny Drzazgi, do których dołączył Pierre Gagnaire.