Produkty

Produkty

Jedz i bądź zdrów jak ryba!

Na pewno nie raz obiło Ci się o uszy, że jedzenie ryb dobrze wpływa na organizm – ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy D3, łatwo przyswajalnego białka oraz makro i mikroelementów, takich jak: fosfor, selen, jod i fluor. Ich regularne spożywanie przyczynia się do zwiększenia odporności, poprawy pamięci i koncentracji, a także doskonale wpływa na redukcję ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, choroby układu krążenia czy otyłości.

Dlaczego, więc marnujemy ryby?

Wiele osób nie wie, po czym rozpoznać, że ryba jest świeża. A do tego nie umie jej przechowywać po zakupie. Ryba świeża, czyli jaka?

  • Łuski świeżej ryby lśnią i ściśle przylegają do skóry;
  • Oczy są przejrzyste, wypukłe i szkliste;
  • Skrzela, w zależności od gatunku, są jasnoczerwone lub ciemnoróżowe;
  • Mięso jest jędrne i sprężyste;
  • Zapach delikatny i słodkawy, charakterystyczny dla danego gatunku;
  • Brzuch nie jest wzdęty.

Ryby są wyjątkowo nietrwałym produktem. Świeże ryby najlepiej jest zamrozić
w zamrażalniku, otoczone lodem. Wcześniej warto rybę wypatroszyć. Surowe, niezamrożone ryby, możesz przechowywać nie dłużej niż 2 dni w najchłodniejszej części lodówki.

Ale jaja!

Jaja kurze to bogactwo pełnowartościowego białka, składników mineralnych, źródło luteiny wpływającej na wzrok, ksantofilu zapobiegającego gromadzeniu się złogów na ścianach tętnic, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwanej „pogromcą tłuszczu” lecytyny, która rozbija spożywane tłuszcze na małe cząsteczki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych.

Jak więc kupować dobre jaja?

Oto jest pytanie! Poniżej znajdziesz kilka wskazówek:

  • Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia. Jeżeli data przewiduje okres około 14 dniowy, oznacza to, że jaja są świeże.
  • Zanim włożysz jaja do koszyka, dokładnie je obejrzyj. Świeże jaja mają raczej matową chropowatą skorupkę. Gładka i błyszcząca skórka może świadczyć o nieświeżości produktu.
  • Sprawdzaj nadruk na jajkach. Każde jajko dopuszczone do obrotu musi taki kod posiadać. Jeżeli go nie ma, to nie należy takich jaj kupować. Kod przyznawany jest tylko tym jajom, które pochodzą z zakładów kontrolowanych. Jaja oznaczane są zgodnie z następującym schematem: X-PL-YYYYYY, gdzie:
    - X to sposób chowu kur,
    - PL to kraj pochodzenia jaj,
    - YYYYYY to numer identyfikacyjny producenta

Oznaczenie sposobu chowu sprawdzamy nie na opakowaniu, ale na jaju:

  • 0 - oznacza to, że jaja pochodzą z fermy ekologicznej;
  • 1 - jaja chowu na wolnym wybiegu;
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego;
  • 3 - jaja z chowu klatkowego.

Po zakupie przechowuj jaja w lodówce na specjalnej półce do przechowywania, zwężonym końcem ku dołowi. Jaja zachowują trwałość przez około 14 dni, w temperaturze 7-13°C.

Owocowy zawrót głowy

Owoce są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, istotnych dla zdrowia każdego z nas. Znajdziesz w nich aktywne związki fitochemiczne oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed starzeniem, chorobami serca, nadciśnieniem czy nowotworami. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy spożywać około 400 g owoców i warzyw dziennie.

Jak kupować, żeby nie wyrzucać?

  • Korzystaj z sezonowości owoców; w okresie wiosenno-letnim jedz truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, wiśnie, porzeczki i śliwki. Jesienią – aronię, borówkę i śliwki, a zimą – jabłka i gruszki.

    Korzystaj z sezonowości owoców; w okresie wiosenno-letnim jedz truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, wiśnie, porzeczki i śliwki. Jesienią – aronię, borówkę i śliwki, a zimą – jabłka i gruszki.

  • Przy zakupie zwracaj uwagę, czy owoce nie są uszkodzone i czy nie mają plam.

    Przy zakupie zwracaj uwagę, czy owoce nie są uszkodzone i czy nie mają plam.

  • Jeśli owoce znajdujące się na sklepowych półkach są lekko schłodzone oznacza to, że były przechowywane w chłodni. Chłodzenie to pozorne przedłużanie trwałości owoców, więc jeśli wiesz, że nie skonsumujesz ich w krótkim czasie, nie kupuj. Po przeniesieniu w ciepłe miejsce, szybko stracą swoje właściwości.

    Jeśli owoce znajdujące się na sklepowych półkach są lekko schłodzone oznacza to, że były przechowywane w chłodni. Chłodzenie to pozorne przedłużanie trwałości owoców, więc jeśli wiesz, że nie skonsumujesz ich w krótkim czasie, nie kupuj. Po przeniesieniu w ciepłe miejsce, szybko stracą swoje właściwości.

  • Przechowuj je w temperaturze około 10°C, najlepiej w szufladzie w lodówce. Nie myj owoców przed umieszczeniem ich w lodówce – wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni.

    Przechowuj je w temperaturze około 10°C, najlepiej w szufladzie w lodówce. Nie myj owoców przed umieszczeniem ich w lodówce – wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni.

  • Korzystaj z owoców okrągły rok, robiąc przetwory. Dżemy, kompoty i soki będą świetnym przypomnieniem lata podczas zimowych dni.

    Korzystaj z owoców okrągły rok, robiąc przetwory. Dżemy, kompoty i soki będą świetnym przypomnieniem lata podczas zimowych dni.

Jak po maśle

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczanie tłuszczów jadalnych. Dlaczego? Ponieważ są materiałem budulcowym tkanek i niezbędnym składnikiem do przyswojenia przez organizm witamin.

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce

Dostępne na rynku masła różnią się od siebie zawartością tłuszczu mlecznego. Najbogatsze w tłuszcz mleczny jest masło extra, które powinno zawierać go nie mniej niż 82%. Większy procent oznacza większą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Masło zawiera ten rodzaj tłuszczów, który jest dobrze przyswajalny. Zalecane jest więc szczególnie dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób starszych.

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne

Margaryna i oleje roślinne nie zawierają cholesterolu, ale proces produkcyjny związany z utwardzaniem tłuszczu powoduje, że w margarynie znajduję się dość duża ilość izomerów trans, które niekorzystnie działają na zdrowie. Niemniej, margaryna i oleje roślinne są zalecane szczególnie dla osób z chorobami cywilizacyjnymi – choroby serca, miażdżyca, otyłość. Tłuszcze jadalne należą do produktów łatwo psujących się pod wpływem światła, tlenu i temperatury, dlatego powinny być przechowywane w miejscach chłodnych i zaciemnionych. Najlepszym miejscem jest lodówka, a konkretnie druga półka od góry. W takich warunkach margaryny mogą przetrwać nawet do 6 miesięcy, a masło przez kilkanaście dni. Oleje tłoczone na zimno najlepiej przechowywać w ciemnych, dokładnie zakręconych butelkach. Są one bardziej wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego lepiej nie chłodzić ich w lodówce ani nie zamrażać.